OVK-kontrollen klar – vissa får brev

Så här kan en godkänd kåpa se ut.

Nu kan det bli bättre utsug av matoset från många spisar. Den obligatoriska kontrollen av vårt ventilationssystem, OVK, som just genomförts av Riksbyggen, har hittat en del felaktigheter i lägenheter, en del allvarliga, andra mindre störande. Det innebär att några kommer att få brev från Riksbyggen om hur man ska rätta till felen.

De flesta är förmodligen ovetande om att installationerna är fel, särskilt de som nyligen köpt en nyrenoverad lägenhet. För det är så att många felaktigheter uppstått i samband med ombyggnad av kök och badrum; motordrivna fläktar, ventiler som stängts eller byggts in i skåp. Troligen av ren okunskap.

Det finns en anledning till att vi har regler, som dessutom står under Byggnadsnämndens kontroll.
Hela vårt ventilationssystem bygger på fläktar under taket. För att det ska fungera måste alla ingångar från lägenheterna vara öppna, fria från hinder, fett och smuts. Det är därför förbjudet att installera motordrivna fläktar kopplade till ventilationen ovanför spis. För när en spisfläkt drar igång tillför den mer luft i huvudtrumman och hindrar ventileringen från övriga lägenheter i trappan. Så när grannen lagar middag är det risk att hans matos hamnar i köket i stället för ut genom ventilationen.

Ett annat påpekande från kontrollanterna är mycket fett i filtret ovanför spisen – en stor brandrisk. Filtret måste diskas/rengöras lite då och då och innan man ser fettdropp på spishällen. Sen noterade kontrollanterna att många hade kvar de ursprungliga Futurumkåporna. De är inte lika funktionella som modernare varianter.

Detta händer nu:
Riksbyggen kommer att se till att lägenheter som fått icke godkänt på ventilationen omedelbart åtgärdar felen och skickar rapport till byggnadsnämnden att felen är avhjälpta. Sen kan vi hoppas att de problem några haft med dåligt utsug ska vara ett minne blott.

/Styrelsen

Print Friendly, PDF & Email