Nu öppnar vi IT-café i Huset.

Nu öppnar vi IT-café i Huset. 

Vi samarbetar med Seniornet som ska hjälpa oss bli bra på våra teknikprylar och så planerar vi för kurser i hur man använder smarttelefon, dator och surfplatta.

Hur det ska gå till berättade SeniorNet Malmös ledning på informationsmötet i måndags (10 febr). Nästan tjugo intresserade hade mött upp i föreningslokalen med en del frågor och önskemål.

Efter infoträffen hade vi i styrelsen en sittning med SeniorNet Malmös ledning och kom fram till följande:

Redan 4 mars öppnas IT-caféet i föreningslokalen. IT-café är inget fikaställe i vanlig bemärkelse – det är ett ställe dit man kan komma när man vill veta vad man ska göra med sin smarttelefon, surfplatta eller bärbara dator för att det ska bli rätt. Dels finns här en ansvarig datorkunnig person som kan visa hur man får fram det man vill med sin smarttelefon eller surfplatta, visa hur man fixar mejlet eller hjälpa till med att hitta rätt hemsidor mm, dels kan man ta hjälp av varandra, lära av varandra, tipsa varandra om roliga hemsidor eller ibland bara umgås en stund. Till exempel har på föreningens andra IT-caféer släktforskare berättat om hur man söker på nätet, fotograf gett nyttiga tips osv. Mycket på temat seniorer lär seniorer IT. Det handlar alltså om hur man hanterar datorn, inte att laga trasiga datorer.

Dan Östergaard (vänster) kommer att hålla i kursdelen medan Robert De Maré ansvarar för it-café Stallmästaren.

Ansvarig för IT-café Stallmästaren blir Robert de Maré. IT-caféet kommer att vara öppet mellan kl 10:00 och 12:00 sex onsdagar under våren. Den 4 och 18 mars, 15 och 29 april, 13 och 27 maj hoppas vi att det dräller in folk med mobiler och surfplattor som vill ha hjälp eller bara umgås en stund – det kommer nämligen att finnas chans till en kopp kaffe också.

IT-caféer finansieras av att man är medlem i SeniorNet Malmö. Men man kan testa det gratis, komma dit ett par gånger utan att vara medlem. Tycker man sen det är bra så blir man medlem och betalar 250 kr för 12 månaders medlemskap. Som medlem kan man även använda de andra IT-caféerna som finns i Malmö, bland annat på Stadsbiblioteket och Bellevue Park.

Förutom IT-caféet planeras för nybörjarkurser i att använda smarttelefon, surfplatta och bärbar dator. Ett tiotal har redan anmält intresse för olika kurser och SeniorNet Malmö försöker nu hitta bra tider. En kurs ska helst bestå av mellan 4 och 8 deltagare, den pågår 2,5 timme en dag i veckan under tre veckor. Kostar 450 kr för medlem, 600 för icke medlem.

Det finns redan underlag för en kurs i att lära sig använda smarttelefon och en kurs för bärbar dator. För en kurs i Apple iPad/iPhone hade det varit bra med ett par deltagare till. Det är bara att slå en signal till SeniorNet Malmö, Ingrid Lindberg, på tel 0720-44 46 47.

Att vi har valt att samarbeta med SeniorNet Malmö beror bland annat på att det är en allmännyttig ideell förening, ideologiskt och partipolitiskt obunden. Och att de kan erbjuda IT-café – en hjälp att lösa enstaka problem utan att behöva gå en hel kurs.

SeniorNet Sweden skapades i slutet på 1990-talet på initiativ av regeringens IT-kommission efter en amerikansk förlaga. Idén är att seniorer ska lära seniorer IT.  IT-caféer och kurser sköts av seniorer som arbetar ideellt, ibland med hjälp av studeranden. Verksamheten finansieras av medlemsavgifter plus olika typer av stöd och bidrag.

Print Friendly, PDF & Email