Lär känna….. Vår ordförande

Bertil Östman – ordförande

– Jag vill sätta mål – och fixa det. Allt går! Säger mannen som hade samma lärare som Usama bin Laden,  som blev stabschef och avtalsexpert hos EON och som nu tagit hand om styrelseklubban. Möt Bertil Östman, en äkta malmöit – i Stallmästarens tjänst.

– Vi har ett fantastiskt hus att förvalta, säger Bertil när han njuter av solen i pergolan utanför krogen. Det var dyrt att bygga, fin arkitektur, bra material överallt och i ett av de absolut bästa lägena i stan.

Det senare är han också expert på. Han är född på Augustenborg, tredje generationen Malmöiter. Med en pappa som var med och jobbade på  Slottsmöllan när den malde.

Som 50-talist gjorde han en numera klassisk bostadskarriär:  Först HSB bostadsrätt i lägenhet och radhus, sen 70-talsvilla på Kastanjegården innan familjen 2004 köpte en femrummare i Huset och gjorde om den till en rymlig 4:a strax under takåsarna.

– Vi har sommarhus mitt i Skåne, att kombinera stugan mitt ute i naturen med kulturen i stan, de gamla kvarteren, torgen, närheten till Ribban och allt annat – det är optimalt. Det blir som semester – på båda hållen.

Han har en hel del att jämföra med.

När vi kollade hans almanacka för åren före covid-pandemin fanns resor till Australien, USA, Syd- och Mellanamerika och ett antal länder inom Europa.

Han reste mycket även i jobbet som han lämnade för ett par år sedan. Efter utbildning till elektriker hade han jobb hos Sydkraft/EON i olika divisioner/bolag i 45 år – bland annat som personalchef och stabschef. Och avtalsexpert.

– Möten med underentreprenörer har gett en hel del erfarenheter, säger Bertil som också varit ordförande för energiarbetsgivarnas förhandlingsdelegation i Sverige och dessförinnan  även fackligt aktiv, bland annat suttit kongressordförande ett par gånger.

Dessutom har han föreläst om förhandlingsteknik och belöningssystem såväl i London och Wien som Abu Dhabi och Qatar.

– Araberna var jätteintresserad i hur vi jobbade.

Bertil var väl förberedd inför jobben i arabländerna. Han har haft samma lärare som Usama bin Laden – en engelsman från Oxford som undervisade i engelska – och hur man hanterar kulturkrockar!

Det är väl bara att konstatera att det är en verklig avtalsräv som kan ge bankerna en match när lån ska skrivas om.

.Och en som tycker om att sätta mål. På sportarenan blev han en gång 4:a i DM i pingis men som MAI-are fick ofta löparskorna vila medan han och alla andra skockades runt kastcirkeln när Ricky Bruch tränade.

– Ricky var kung!

Nu är det andra mål som gäller för Bertil.

– Vi ser en ny generation komma in i Huset. Vi ser också en teknisk utveckling. Det här leder till andra krav som vi behöver tillgodose samtidigt som vi tar tillvara på det arv vi fått att förvalta.

– För det är ett arv – ett fantastiskt sådant.

Intervju/Torsten Pamp

Print Friendly, PDF & Email