Lär känna …….. husets frissa

Lär känna….
 
…husets egen frissa, Britt-Marie Westerlund – som bjöds in när Huset var nybyggt, som fortsätter att klippa till både kvinnor, män och som numera allt oftare sätter färg på damerna – och herrarna.
 
Britt-Marie, född på Limhamn, utbildad på frisörlinjen på Värnhem 1974, med jobb på diverse salonger innan hon kom till Stallmästaren.
– Jag hade en salong på Krutmeijersgatan, där HSB nu har kontor, när det här huset började byggas. Jag gick in på bygget och träffade Hans Israelsson och frågade vad som var på gång. Det slutade med att jag satte upp mig som intresserad av en salong.
– Efter ett år eller så ringde de och villa ha med mig. Lite betänksam var jag när det sas att det skulle bli ett seniorboende. Men jag tog chansen.
– Jag fick själv designa allt och inreda salong Hår & Sax. I början såg inte folk salongen men jag kunde ta med mig mina kunder.
– Sen dess har många av folket här i huset blivit stamkunder. Ja, hela familjer. Ett par pojkar i övre tonåren, som växte upp i huset och som jag började klippa när de var små, kommer fortfarande. Trots att de numera bor utanför stan, dom kallade mig för KlippMarie när dom var små. Jag tror att man blir en trygghet för kunden, vissa kan prata om hela sitt liv, andra om goda maträtter och sedan finns sorg mm. Men det är alltid lika intressant att lyssna på folk gammal som ung och tystnadsplikt har man som frisör.
 
Coronakrisen har naturligtvis påverkat även Britt-Maries salong.
– I början var det nog många som avvaktade och var rädda för att gå in och bli friserade men nu verkar folk ha tröttnat på sitt långa hår. Och börjar komma tillbaka.
– Jag har blivit mer försiktig. Spritar allt efter varje kund. Jag vill inte ha mer än en kund åt gången i salongen och tar egentligen bara emot tidsbeställningar per telefon. Och munskydd kör jag med när jag har känsliga kunder.
– Jag har också gått ner lite i tid, i alla fall så länge coronakrisen pågår. Det är ju något helt nytt, man har verkligen fått tänka om.
Salongsjobbet har förändrats en del under de 26 år som Britt-Marie varit i Huset. Förr var det mest att klippa och permanenta. I dag har det blivit mer och mer färgningar. Och det lär inte bara bero på några grå strån hos husets folk.
 
Det sägs att vill man ha lite skvaller ska man gå till en damsalong. Vi vill dock inte orsaka några problem för Britt-Marie så vi ber henne i stället berätta några minnen. Såna finns det gott om.
– En kvinna kom in och ville bli permanentad. När jag blivit klar med hennes tjocka, fina hår reste hon sig upp och sa ”Jag betalar när jag sålt min bil”. Det visade sig att hon var föremål för kronofogden.
– Så var det Zoegas-försäljaren som under klippningen berättade att hans bil gått sönder och han skulle göra av med det stora lagret av kaffe han hade i den. Jag erbjöds köpa för ett bra pris, betalade honom i förväg. Sen betalade han klippningen, gick ut genom dörren och försvann. Kaffet blev jag blåst på
 
Misstänker att Britt-Marie velat klippa till dem på ett helt annat sätt.
Och apropå klipp – det var väl ett sådant Huset gjorde när det en gång fick Britt-Marie att öppna salong Hår&Sax.
 
PS. Har ni glömt numret till salongen är det  040 26 94 00
 

//Intervju Torsten Pamp

Print Friendly, PDF & Email