Lär känna ……… Helen Möller, ledamot i styrelsen

Lär känna….
Helen Möller, entreprenör och fastighetsförvaltare, som efter 20 år i Stallmästaren gått in i styrelsen, som en gång hjälpte en bostadsrättsförening på fötter i kamp mot HSB och som nu ser fram emot mer energi i Huset.

Det är alltså ingen duvunge från byggbranschen som satt sig på den tidigare vakanta stolen i styrelserummet. Helen tillhör tredje generationen husbyggare. Farfars far var småbyggmästare på Österlen. Själv är hon utbildad Väg- och Vattenbyggare med husbyggnad som inriktning. Jobbat har hon gjort först som entreprenör men mest med fastighetsförvaltning och som miljösamordnare men även med lokalplanering. Arbetsplats har varit bland annat Byggnadsstyrelsen och Akademiska hus, delvis i Linköping, delvis i Lund. Pensionerade sig därifrån tidigt och jobbar nu med främst miljöcertifiering av byggnader i makens företag.
Helen bodde som barn i Slottsstaden, nära Rönneholmsparken. Efter studentlivet i Lund, blev det bostadsrätt på Norra Fäladen, därefter ett år i hyresrätt i Linköping medan hon följde bygget av den blivande bostadsrätten i ett nytt bostadsområde i utkanten av stan. Där blev hon kvar i 18 år innan familjen återvände till Skåne – och Stallmästaren.
– 98 var köparens marknad och läget här är perfekt, säger Helen och håller med om att det var ett guldkorn de hittade.
– Så nu sitter vi i ett modernt hus som har förvaltats väl och med bra ekonomi.
Rent specifikt är det energifrågorna som tar upp största intresset. Och hon följer noggrant utvecklingen av bland annat solcells-el och geoenergi.
– Titta till exempel på solkartan över Malmö. Taket på huvudbyggnaden lyser knallrött – ett av de bästa taken att ha solpaneler på i hela Malmö. På sikt skulle det taket kunna ge ett tillskott till basenergin i huset. Hur lönsamt det blir får utvecklingen visa. Just nu har statsbidragen till solpaneler sjunkit från 70 till 30 procent men samtidigt blir panelerna billigare och effektivare.
– Det är ju också en fråga om att profilera Huset. Att göra det bra för oss som bor här och attraktivt för dem som är på bostadsjakt.

Helen hinner med en hel del mer än att jobba ”när jag själv vill”. Utanför Perstorp finns sommarstugan med potatisland och trädgård och promenadstråk i naturen. Dessutom har hon ett intresse i handarbete, bland annat broderi, en hobby som hon äntligen kan ägna lite tid åt.
– När jag var 16 år fick jag ett broderi i present, en tygväska. Den hade legat länge i byrålådan och satte som mål att den skulle bli klar till min 66-årsdag. Jag hann inte riktigt, men nu är den klar…
På bokhyllan är det mest deckare och historiska romaner.
Resorna går mest till sol och värme och storstäder. Bland de mer udda är en konferensresa till Taiwan med en annorlunda erfarenhet.
– Till en lunch där var en grupp studenter inbjudna.  När vi var proppmätta blev studenterna uppmanade att fortsätta äta, ”ta mer, ta mer”. Kan misstänka att de för det mesta får leva på ris.

Och det här med HSB-striden?
– Vi bodde i en medelstor (116 lägenheter) HSB-förening, jag satt inte i styrelsen men hjälpte den som sakkunnig. Det var tvåvåningshus med värmekulvert i gatan. Det läckte hela tiden och det enda HSB gjorde var en försäkring som bara blev dyrare och dyrare. HSB hade besiktningsansvar så vi stämde dem. Det slutade med förlikning som gav oss närmare  1 miljon (på 90-talet!), nästan allt vi hade begärt. Så från att ha varit en förening som hade det lite knackigt (dyra topplån) blev det en med bra ekonomi…

Intervju /Torsten pamp

Print Friendly, PDF & Email