Intensiv vecka – 40 i huset

Måndag

Det blev maximal anslutning till Hjärt-Lungräddningskursen.

Ywonne och Roland Falkbjer från Civilförsvarsförbundet kom med övningsdockor och en massiv kunskap från årtionden av HLR-utbildningar.

Femton intresserade fick en två timmar lång genomgång där seriös information blandades med lite av scenshow. Efter en försiktig start blev det stundtals riktigt livligt i lokalen. Och det var inte bara Ywonne och Roland som bjöd på skratten. Alla som ville fick chansen att öva på dockorna – och på varandra när det gällde tekniken att vända på en tung kropp.

Efter kursen fick alla med sig broschyren ”Första hjälpen och Hjärt-lungräddning” – en bra skrift från HLR-rådet, Civilförsvarsförbundet och Livräddningssällskapet om sjukdoms- och olycksfallstillbud i hemmet.

Av reaktionerna från deltagarna att döma var det en mycket lyckad kurs.

Övning med dockor på golvet

 

Om fler vill lära sig HLR, lägg ett mejl till styrelsen eller lapp i brevlådan vid pizzerian/frissan, så kanske vi kan ordna ett nytt besök från Civilförsvarsförbundet.

Tisdag

Första given för canasta

Canastagänget är igång. Till första träffen kom tio spelare – några rena nybörjare och några mer erfarna. Olof Lindgren kommer att fungera som informell ledare och dessutom som lite utbildare åt nybörjare. Han har dessutom fått hjälp av en av sina tidigare spelpartners, Inger Andrén. Inger spelar redan i två andra canastaklubbar, så erfarenheter är det ingen brist på. Vid första spelet fungerade de båda som instruktörer, i fortsättningen ingår de i spellagen, men ställer naturligtvis upp och hjälper nykomlingar.  

Man kommer att spela utan fasta lag, det blir lottdragning inför varje spel om vilka som blir partners och antalet deltagare avgör hur grupperna formeras.  Det alltså öppet för vem som vill att komma ner till lokalen vid pizzerian och vara med. Om någon utanför Stallmästaren vill spela är det helt ok. Än så länge finns det gott om platser kring borden. Kan man bli ett tjugotal som ständigt spelar är det bara bra. Då kan canastadagarna fungera som en viktig träffpunkt.

Till en början blir det spel var fjortonde dag, tisdagar 14.00 på jämna veckor. Nästa speldag 17 oktober. På fyra timmar hinner man normalt med två spel – och fikapaus. 

Olof Lindgren instruerar inför första spelet.

Olof och Inger ser gärna att fler kommer ner, är man lite intresserad men vill kolla in hur det fungerar så bara kom in och följ spelet en stund. 

Onsdag

Bridge och fika

Stallmästarens bridgeklubb har funnits sedan 1995. Klubben har ett 20-tal medlemmar, några har varit med sedan starten. Onsdag varje vecka spelar man i föreningens lokal med start 13.00. Antalet spelare kan variera från vecka till vecka och blir det inte fulla bord skiftas paren om att stå över vissa brickor, väntar i så kallat blindbord. En vanlig speldag hinner man med mellan 24 och 28 brickor med avbrott för fika.

Bridge pågång

Kaffet fixar man i köket intill och ansvaret för kakan roterar mellan spelarna.Klubben skulle gärna se att fler par anmäler sig. Det gäller både vana spelare som kan hoppa in direkt och nybörjare. För de senare är Håkan Myrhagen beredd att hålla utbildning, lämpligen onsdag förmiddag. Intresserade kan anmäla sig till Kerstin Lindgren på kerstinlindgren@live.com.

Torsdag

Bokcirkeln igång!

Tio damer samlades kring runda bordet i torsdags för en första träff med litteraturen i fokus. Frågorna Vad ska vi göra, Hur ska vi göra det och När blev snabba avklarade:

Det blir läsning av en bok åt gången och sedan samtal om den. Under hösten blir det ett par träffar i gruppens egen regi, efter nyår är det tänkt att hålla fem träffar som en studiecirkel i Vuxenskolans regi, för att kunna dra nytta av statligt aktivitetsbidrag.

Träffarna sker kl 14-16 första torsdagen i varje månad, såvida det inte är en helgdag. Lite socialt ska det ju också vara så kaffe och fika ordnar man själva i roterande ordning.

Upplägget inför kommande lässäsong diskuterades

Nästa träff blir 26 oktober med diskussioner kring ”Hönan som drömde om att flyga” av Sun-Mi Hwang. En modern klassiker om frihet, moderskap och individualitet och med en upprorisk hjältinna.

7 dec är det dags för Kristin Hannas Näktergalen som bland annat toppat New York Times bästsäljarlista. En roman om kvinnornas situation under krigsåren.

Brita Mortensson (på bilden i grå dräkt vid fönstret) sköter cirkelns administration och nås på 040-98 27 59.

Text och bild: Torsten Pamp
Print Friendly, PDF & Email