Digital TV och gemensamt bredband

Digitalbox till TV

Snart dags för digital-tv med skarpare bilder i din tv. Här nedan följer en snabb genomgång av hur man installerar boxen. Ska vara enkelt. Men är det någon som fortfarande känner sig lite osäker är du välkommen på ett informationsmöte i föreningslokalen 10 juni kl 18. Lägg en lapp i brevlådan mitt emot frisersalongen så vi vet hur många som kommer. 

För dem som ändå behöver manuell hjälp med installationen finns möjligheten till sådan. Säg till styrelsen så kan vi samordna med en telenortekniker.

TV – detta gäller:

Det analoga utbudet ligger kvar som tidigare – med danska kanalerna. Vill man inte ha den digitala bilden behöver man inte göra någonting. Det digitala innebär grundpaketet vilket innehåller samma kanaler som det analoga med undantag av de danska kanalerna. Det paketet betalas av föreningen. Vill man ha de danska kanalerna digitalt beställer man det själv på samma sätt som man beställer andra kanalpaket och utbud.

…och så här går bytet till digal-tv till:

Ring Telenors kundtjänst 020-22 22 22 och beställ hem tv-boxen. Kan göras redan idag. Då kommer den med post, ska hämtas på utlämningsställe i närheten. Boxen kostar inget.

I boxpaketet ligger installationsanvisning med allt som behövs:

Börja med att stänga av strömmen till tv, box och eventuella andra enheter. Sätt i programkortet med chipet neråt i boxen, sätt i antennsladden, sätt i HDMI-kabeln i boxen och tv (har du inte HDMI-ingång i din tv ska du använda scart-sladden som finns med) och därefter strömsladden i väggen. I installationsanvisningen finns bilder som visar allt.

Sätt batterierna i fjärrkontrollen.

När du startar boxen och ställt in tv på HDMI-ingång (alternativt scart-ingång), visar tv-skärmen ”Välj språk”. Sen kan du ändra bildinställning till den som passar din tv. Kanalsökning startar automatiskt och du trycker på  spara kanaler. Resultatet för inställningen visas och du trycker på Slutför.

Vill man sen ha fler kanaler än de i grundpaketet ringer man Telenors kundtjänst. TV flex, grundutbud + 8 valfria kanaler kostar 149 kr/månad, TV stor med över 60 kanaler kostar 249 kr/månad. Därutöver finns Viasats och C Mores olika film- och sportkanaler. Extrakanalerna betalas sedan direkt till Telenor.

Bredbandet:

Ni som redan har Telenor i bredbandsuttaget behöver inte göra någonting – kostnaden för 250/250 uppkopplingen betalas av föreningen, ni betalar 225 kr/mån till föreningen via månadsavgiften. Alla andra tjänster, typ tv, högre hastighet med mera betalas direkt till Telenor.

Vill ni testa högre uppkoppling under sex månader är det gratis.

När det gäller bredbandet har Telenor ofta kampanjer med erbjudanden om uppgradering till snabbare hastighet. Håll koll på hemsidan, telenor.se.

Ni som vill börja med bredband, ring Telenors kundtjänst och anmäl det. Så får ni hemsänt router, kundtjänst fixar uppkopplingen och meddelar Riksbyggen/styrelsen för framtida debitering av månadskostnaden.

Ni som har annan leverantör, t ex Telia med ADSL, och ska skifta till vårt kollektiva måste säga upp era gamla avtal. När de utgår kan ni meddela Telenors kundtjänst och få hemskickat en router. Installationsanvisning för den kommer med – och den är i princip lika enkel som för tv-boxen. 

Extra – gratis uppgradering:

telenor.se finns en massa information om olika utbud. För dig som har Telenor i mobilen finns en bonus: Har du mobil och bredband kan du uppgradera till antingen mer surf i mobilen eller snabbare bredband gratis. Har du mobil+bredband+tv kan du välja på två gratis uppgraderingar: mer surf, högre bandhastighet eller bättre tv-paket.

Gratis streaming:

Streaming innebär att man tar tv-signalen i mobilen eller surfplattan (via appen Telenor stream) och sänder den vidare till tv:n. Man behöver då antingen Chromecast (en liten puck som sätts i tv:ns HDMI-uttag) eller Apple TV (även det en liten mottagare som kopplas ill tv:n). Använder man Telenor Stream behöver man inte koppla någon sladd till den tv men spelar upp programmen på. Streaming fungerar med både tv-box och bredband. Och mobilen/surfplattan kan användas som vanligt även under tiden man streamar tv.

Informationsmöte för dig som känner sig osäker, äger rum i gemensamhetslokalen den 10 juni kl. 18.00. Anmäl ditt deltagande på lappen du fick i brevlådan.

//Styrelsen

Print Friendly, PDF & Email