Lär känna ….. Annika Kron Larsson, ledamot styrelsen

Annika Kron Larsson, junioren i Stallmästarens styrelse – en pol mag i nationalekonomi som slår lika hårt med boxningshandskarna som hon slår ner på dem som inte uppfyller kvalitetskraven inom kommunens vård och omsorg.

Annika kom till Huset 2009 då hon och familjen bytte från en hyrestrea några kvarter bort till en fyra här. Något alternativ utanför centrala stan fanns inte.

-Jag är en klockren stadsbo, säger Annika när hon sitter på vår snart traditionella intervjustol på gården och njuter av en grön kontrast till stadsgatorna i omgivningen.

– Jag har heller inget intresse av andra områden i stan. Det är härifrån vi kan utnyttja stan, välja och vraka bland kulturevenemang, lyssna på musik på Malmö Live, promenera runt bland lördagsstrosarna på gågatan och slå oss ner på en servering precis när vi känner för det, ta en löprunda i parkerna, cykla längs havet, bada på Ribban, ha ungarnas fritidsintressen alldeles i närheten.

– Det är hög livskvalitet, helt enkelt, säger tjejen med näsa för kvalitet.

För på dagarna sitter Annika på kommunens stadskontor ungefär som en ”vårdombudsman” – en direktkanal  för Malmöbor med synpunkter och som vill påverka – och ser till att skattepengarna går till rätt saker.

– Ska man betala för något ska det vara kvalitet och god service. Och ekonomisk stabilitet. Det är ju andras pengar man handlar för, säger nationalekonomen.

Det känns tryggt att ha en sån person i styrelsen.

Vi fortsätter prata lite om vad som händer i Huset, om loppisen som Annika var med och drog igång i höstas, om hur vi kan utnyttja våra gemensamma lokaler, om hur åldersstrukturen i Huset är på väg att ändras och om vi ska försöka få gården mer livfull.

– Det är ju härligt att höra dagisbarnen leka. Gården skulle kunna bli ett socialt rum för fler – det är ju bara att ta med en fika och slå sig ner vid föreningens bord i pergolan.

Några sekunders tystnad, sen är den klockrena stadstjejen tillbaka:

– Malmö är en oerhört vacker stad.

Men ett par gånger om året behöver Annika och familjen ta sig bort till den absoluta kontrasten. Den stora semesterresan går oftast till fjällen. Förra sommaren var det vandring i Sarek, långt bort från all civilisation och all mobiltäckning.  I år blir det Kebnekajse.

Motionen på hemmaplan är löpning ”ett bra sätt att rensa skallen på”, yoga – och boxning.

– Fast jag slår inte någon på hakan. Det är boxningssäcken som får ta smällarna.

Det är väl också en form av omsorg – av bra kvalitet.

 

Intervju/Torsten Pamp

Print Friendly, PDF & Email