Lär känna …….. Anders Lundqvist, styrelsesuppleant

 

Anders Lundqvist, segelflygaren som kraschade men som nu har landat i sin fjärde bostadsrättsstyrelse.

När stämman i våras valde in Anders Lundqvist som suppleant var det ett proffs som tog plats i styrelsen. Under en bostadsresa Malmö-Stockholm-Malmö-Torna Hällestad-Lund-Malmö har han hunnit med fem bostadsrättsföreningar och fyra brf-styrelser – tidigare bland annat som vice ordförande. Däremellan, har han varit husägare i Torna Hällestad.

– Det var när barnen växte upp. Det var en spännande tid. Vi var några stycken som köpte en gammal länga som blev kulturhus och som nu ägs gemensamt av ett 50-tal familjer i byn.

– Då var jag aktiv i så gott som alla föreningar i byn – utom kyrkliga syföreningen. Mest stolt är jag över att varit med att dra igång gamla skolan som varit stängd i 20 år. Jag tränade ungdomslag i fotboll och jobbade med fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg.

Kanske inte så konstigt för en – som efter många kurser på universitet – sysslat med utbildning i hela sitt yrkesliv. Under 20 år på komvux i Eslöv undervisade han i i samhällskunskap, ekonomi, juridik och psykologi.

– Det blir så på en mindre skola.

En lite annan undervisningsmiljö hade han på 90-talet – lärare för internerna och projektansvarig för AMU-gruppen på Ystadanstalten.

– Det var en bra erfarenhet. Inte alltid så välutbildade men ofta mycket skärpta elever med stor vilja. Riktig kontrast till den lugna vardagslunken i Ystad.

Fritidsmässigt?

– Lite av en sportfåne är jag nog. Fotbollstokig, naturligtvis. Som vuxen har det blivit både golf och bangolf. Men på senare år mest bridge – men det är väl en sport det också.

När han inte semestrar i sommarhuset i Blekinge kan det ett par gånger om året bli vandringar i Sydeuropa tillsammans med sambon Inger. Det har varit Grekland, Italien, Österrike, Spanien och Portugal – oftast gruppresor med organiserade vandringar i trevligt sällskap. Det innebär att han håller sig på marken – numera.

För det var en tid när vingarna bar. Bokstavligen. I början på 2000-talet var Anders segelflygare i Landskrona. Trots höjdrädsla.

– Det gäller ju att utmana sig själv och sina rädslor.

Men en dag 2005 tog det slut.

– Det var en dag med mycket upp- och nervindar. Jag skulle landa på Thulins flygplats precis vid Vallåkravägen. Trodde jag närmade mig landningsytan fint när planet sjönk fortare är beräknat. Kraschade rakt in i den höga vallen före vägen. Planet blev till skrot. Själv åkte jag till akuten i Lund där man först tyckte allt såg bra ut men det visade sig att jag hade bland annat en spricka i ryggraden.

Så nu är det slut på högtflygande planer. Jobbet i Husets styrelse är mer jordnära – och det ska Anders ge bevis på framåt våren. Vad avslöjar vi så småningom.

Intervju/ Torsten Pamp

Print Friendly, PDF & Email