Grattis – bredbandet med ip-telefoni blir gratis!

”Vår intention är att bredbandet så småningom ska bli gratis för alla medlemmar”
Så sa ordförande Kaare Hansson vid stämman i april.
”Så småningom” inträffar redan 1 juli – föreningen tar kostnaden.
 
Det är faktorer utanför vår kontroll som påskyndat beslutet – de nya sekretess- lagarna, GDPR, och telebolagens chockhöjningar 
av priset på fast telefoni.  Det senare gör att alla blir vinnare, sparar pengar på att vi har bredband.
 
– Det här är en bra service åt våra medlemmar, säger Kaare. Vi har dessutom så bra ekonomi att vi inte behöver belasta månadsavgiften med kostnaden. Det innebär också ett mervärde på lägenheten.   
 
Telebolagen håller på att höja priset på fast telefoni till över 300 kr per månad. Kopplar man in sin telefon i bredbandsroutern blir
kostnaden för miniutbudet 0 kr och vill man ha i princip helt fria samtal kostar det 149 kr per månad, dvs man  sparar minst 150 kr 
per månad.
Vill ni ha ip-telefoni – då gäller detta:
Man ska INTE själv säga upp sitt abonnemang hos de andra telebolagen. Man ska bara ringa Telenors kundtjänst och tala om att man ska använda  ip-telefoni och be dem flytta det gamla numret (oftast ett 040-nummer) till Telenor.  När numret flyttas (emporteras) upphör samtidigt det gamla abonnemanget. Man får även ett ip-telnummer men flyttar man det gamla numret  är det det man ringer med.
Säger man inte till om att det gamla numret ska flyttas med till ip-telefonin stängs det när man slutar betala till Telia/andra operatörer.
 
Självklart kan man behålla sitt gamla abonnemang med Telia eller vilket bolag det än gäller och betala som tidigare, men då ska man tala om det för Kundtjänst så de inte av misstag stänger ner det gamla abonnemanget.
 
Det här händer nu:
ALLA ska beställa hem såväl tv-box som bredbandsrouter hos Telenors Kundtjänst före månadsskiftet. Då blir det ingen startavgift. 
Väntar man till i höst eller säljer lägenhet utan box och router blir det  startavgifter på några hundralappar.
 
Själva inkopplingen kan man göra när man vill. Tv-boxen kan kopplas in direkt, språk och bildstorlek kan man ställa in och göra 
kanalsökning. Fram till 1 juli kan det hända att alla Telenors kanaler finns i tv:n, men sen blir det antingen grundutbudet eller det större paket man beställt och själv betalar extra för. Såvida inte Telenor bjuder på gratisvisningar under övergångsperioden.
Låt tv:n stå på en stund efter installationen för det kan ta tid innan boxen laddat in samtliga kanaler. Skulle det bli brus i någon kanal, t ex SVT-kanalerna, stäng av boxen en halv minut och starta sen om. Det brukar räcka.
 
TV-modul (CA-modul) i stället för box?
Vissa tv-apparater med inbyggd box har uttag för CA-modul. Uttaget sitter oftast i sidan på tv:n och ser ut som ett smalare hdmi-uttag. I modulen sätter man sen in ett tv-kort. Tv-kabeln har man som tidigare direkt in i tv:n.
Skillnaden mellan box och modul är att man bara behöver en fjärrkontroll i stället för två. 
Ni som redan har CA-modul och vill fortsätta med den ska säga till när ni beställer hem box/router att ni ska ha nytt kort till modulen. 
Om någon vill ersätta boxen med modul kan man beställa den hos Kundtjänst, kostar 399 kr. 
 
Ni som har beställt hjälp för installationen får besked om när den blir så fort vi har det klart med teknikerna. Förhoppningen är 
att det ska kunna ske sista veckan i juni, dvs precis före övergången till kollektiv anslutning. 
Det finns fortfarande möjlighet att anmäla intresse för att få hjälp men då måste styrelsen få veta snarast. Det handlar om att 
samordna så teknikern hinner med så många som möjligt.
 
Vill ni lära er hantera en surfplatta/padda eller kanske datorn?
Styrelsen har börjat se över möjligheten att ordna någon form av kurser för nybörjare när det gäller surfplatta och dator. 
Skulle ni vara intresserade, lämna en lapp om vad ni vill lära i brevlådan i gången till pizzerian, mitt emot frisörsalongen. 
 
/ Styrelsen
 
Print Friendly, PDF & Email