Geting på balkongen?

Även om det inte blivit den getingsommar många trodde har det börjat dyka upp getingar bland blommorna på balkongerna. Och när man dukat upp för middag utomhus.

På en balkong mot inre gården upptäcktes för ett par veckor sedan ett helt getingbo. Anticimex tillkallades och tog bort boet. Sedan dess har vi på en balkong haft getingbesök lite då och då, några har vi lyckats avliva andra har flugit vidare. Det handlar både om stora vuxna getingar och mindre förmodligen årsgamla exemplar (inga blomsterflugor).

Ett getingbett är inte att leka med – vi har boende i huset som är allergiska och getingbett kan i extremfall vara dödande. Så, särskilt ni som varit på landet eller i kolonistugan under långa perioder i sommar, kolla balkongen. Ett sätt att hålla fritt från bobyggande kan vara att placera en brun uppblåst påse, som påminner om ett bo. Tror getingen att det är ett bo lär de inte bygga ett nytt i närheten. En brun soppåse kan säkert fungera –  och vi har sett att det redan finns en sådan på en balkong.

Adjöss alla getingar – välkommen fina humla.

Print Friendly, PDF & Email