Dyr propp i avloppet

En tygtrasa, en massa matfett och många riskorn – det blev en dyr propp i avloppssystemet.

Dyrt för föreningen och obehagligt för en lägenhetsinnehavare som oförskyllt drabbades av stor översvämning.

Avloppssystem riskerar alltid att förr eller senare drabbas av proppar. Men det går att undvika, säger Henric Eriksson på företaget Spolarna.

Fixaren. Proppen hos Stallmästaren är långt ifrån den första som Henric Eriksson löser upp.

Vad som hände hos oss på Stallmästaren var att i en trappa där vi tidigare haft problem med avloppet och tvingats spola varje år uppstod en rejäl propp. Ett annat spolföretag försökte lösa proppen. Men när de sprutade in vatten gick det uppåt och ut via köket i en lägenhet på andra våningen. Stor översvämning, golvet i lägenheten måste bytas ut. Spolfirman tar kostnaden. Det handlar kanske om mer än 100 000 kr.

Henric Eriksson från Spolarna tog över problemet, filmade rören och hittade proppen.

Det var dels en jättelik fettklump som nästan helt hade stängt igen röret, dels en tygtrasa stor som en mindre handduk som fångade upp först fettklumparna och sedan mängder av riskorn.

Hur länge tygtrasan legat som ett stopp är svårt att avgöra liksom varifrån en massa tops, som också fanns i röret och bromsade genomströmningen, kom.

Att leta syndabockar är oftast lönlöst. Eller som killarna på Spolarna säger:

– Bland det roligaste i det här jobbet är att höra när folk ska förklara varifrån alla bindor, tamponger och tops kommer. Det händer till och med att de skyller på grannen ovanför även när stoppet finns i deras egna grenrör.

Filmningen visade också att det finns en del rost som bromsar upp i röret. Så att bara spola vidare hjälper inte i längden. Därför kommer Spolarna 30-31 maj att genomföra en fräsning/borrning av rören. Kostnad närmare 50 000 kr.

Proppen hade kunnat undvikas enligt Eriksson.

Trasan ska självklart inte spolas ner i avloppet, inte tops heller.

Men det finns mycket annat man kan tänka på för att undvika sådana här problem:

Klicka här:  sko╠êtselra╠èd efter spolning

Dessutom kan man göra följande:

  • Kör tvättmaskinen i badrummet på maxvärme en gång i månaden.
  • Ta upp fettet från stekjärn och grytor med hushållspapper och släng bland matavfall.

Vi är inte ensamma om att drabbas – det har spolarna många historier om:

Värsta historien? En är när man gjorde en tillbyggnad på ett hus mitt i Lunds centrum och kopplade avloppet till ett rör som inte varit i bruk på 20 år. Tvärstopp naturligtvis.

– En annan är när man ringde mitt i natten från Böda camping på Öland. Totalstopp i rören efter sabotage. Ett första spolbolag hade kört igenom rören, fått ut en massa ölburkar och trodde felaktigt allt var klart. Nästa spolbolag kom och blåste ut en massa fyllda papperspåsar och trodde då att det var klart. Ett tredje bolag kom och fick ut ytterligare en massa ölburkar. Men fortfarande stopp när vi anlände efter en 6-timmars akutresa. En koll med kameran avslöjade: De tidigare spolningarna hade lossat en massa kalk som sen byggt upp en ny propp. Vi fick loss proppen – men då hade hälften av turisterna lämnat campingen.

Intervju / Torsten Pamp

Print Friendly, PDF & Email